بازاریابی حسی یکی از نمونه های بازاریابی در دیجیتال مارکتینگ است که با هزینه ای کم و معقول می توانید از آن بهره بگیرید و استفاده کنید. در این بازاریابی همانطور که از نامش پبداست مربوط به حس های مشتریان شما می شود و از آنجایی که احساسات ما شامل حواس پنجگانه است پس با: 1-بینایی 2-شنوایی 3-بویایی 4-چشایی 5-لامسه ، کار داریم. در ادامه تمامی این حواس پنجگانه را بررسی کرده و نسبت آنها را برای موفقیت در بازاریابی بیان می کنیم.
فهرست مطالب:
Toggleهدف بازاریابی حسی؟
شما در هر نوع از بازاریابی به دنبال موفقیت و افزایش فروش برای خودتان هستید؛ در بازاریابی حسی هم همینطور است اما با این تفاوت که شما در پوست و گوشت و استخوان مشتری نفوذ می کنید و آن را عضو جدایی ناپذیری از کسب و کار خود می دانید که این بسیار تاثیر گذار تر از ابزارهایی است که باید در کسب و کار به کار ببندید تا شاید جواب بدهد و شاید هم نه.
پس خودتان را در کسب و کارتان برای اینکه در روح مشتریان خود نفوذ کرده و آنها را ترغیب کنید تا احساسشان نسبت به شما مثبت باشد آماده کنید و آنقدر به این موضوع ایمان داشته باشید تا اتفاق بیفتد چون قطعا اتفاق خواهد افتاد. بازاریابی حسی درواقع بازاریابی تجربه ای هم نامیده می شود زیرا شما با ارتباط گرفتن با مخاطب خودتان می توانید تعاملی را با یکدیگر برقرار کنید و خودتان را در شرایط مختلف محک بزنید و در نهایت اعتماد و احساس راسخ به خرید از جانب مشتری و ارتباط دائمی را با مشتری خود حفظ کنید.
5 عنصر کلیدی در بازاریابی حسی+اساسی و تضمینی؟
بازاریابی حسی در 5 عاملی که نام برده شد و در ادامه توضیح داده خواهد شد خلاصه می شود و با به کار بردن این موارد در کسب و کار خودتان می توانید یک بازاریابی کم خرج را داشته باشید و از استفاده ی آن نیز لذت ببرید.
بینایی:
هرچیزی که در دیده شدن شما از سوی مشتری تاثیر گذار باشد، عنصر اصلی بازاریابی حسی است پس به کار ببرید؛ جلوه های بصری، لوگوهای زیبا، رنگ بندی های متناسب با کسب و کار که مشتری می طلبد، بنرهای مشتری پسند و …. می تواند شما را در دیدرس مستقیم مشتری قرار دهد و احساساتشان را از جانب بینایی تحریک کند و شما را در برابر رقیبان برگزیند.
به عنوان مثال: شما نوشابه ی کوکاکولا را درنظر بگیرید که با بنر قرمز رنگ خود آن احساس انرژی و هیجانِ خرید را در مشتری دگرگون کرده و او را برای نزدیک شدن به این برند و این خوراک نزدیک تر می کند.
شنوایی:
اگر شما نسبت به کسب و کاری که دارید بتوانید احساس شنوایی مشتریان را تحریک کنید، درواقع یک بهانه ی جدید برای رویارویی مجدد شما با مشتری را بوجود آورده اید و یکی دیگر از موارد بازاریابی حسی را رعایت کرده اید؛ زیرا مشتری پس از هربار به یاد آوردن آن موسیقی زیبای نواخته شده که مختص به کسب و کار شما می باشد تحریک شده و بازهم شما را برای رفع نیازش انتخاب می کند.
به عنوان مثال: شما صاحب یک فروشگاه زنجیره ای هستید و با نواختن موسیقی هایی با سبک های مختلف و شادی آور که مخاطب را به خرید بیشتر سوق می دهد دعوت می کنید و یا صاحب یک کافی شاپ هستید و با پخش کردن موسیقی های مِلو و آرام می توانید آن حس آرامشی که مشتری از هیاهوی بیرون به آن پناه آورده داده و او را نسبت به خدماتی که ارائه می کنید راضی نگه دارید.
بویایی:
همواره در هر کسب و کاری که هستید چه برای بازاریابی و چه برای داشتن هنر مشتری یابی و احساس خوب را به مشتری القا کردن، بوی خوب را در محل کارتان پخش کنید. وقتی که رایحه ای مطلوب در محیط شما بپیچد، مشتری یقینا شما را به عنوان یک شخص حقیقی یا حقوقی که مطلوب است و دارای نظم در ارائه ی خدمات یا فروش محصولات است می شناسد و شما را از سایر رقیبان متمایز می کند.
به عنوان مثال: اگر صاحب استارباکس های شیک و زیبایی هستید، با پخش کردن رایحه ی قهوه ی تازه در این محیط، دوستداران آن را تحریک کرده و از طریق حس بویایی مشتریان خاصی را به سوی خودتان می کِشانید که فوق العاده در زمان حال برای بازاریابی حسی کارآمد است.
چشایی:
این مورد کمی شغل ها را محدود تر می کند، زیرا هر کسب و کاری نمیتواند محصول یا موادغذایی را برای نمونه به مشتریان بدهد بلکه باید به آن حوزه مرتبط باشد؛ بنابراین کسب و کارهایی که در حوزه فروش محصولات خوش طعم و لذیذ فعالیت می کنند می توانند در این امر بسیار موفق باشند زیرا این مورد یکی از مهم ترین موارد بازاریابی حسی می باشد، چون مشتری را درگیر خود می کند و او را برای رسیدن به آن چیزی که امتحانش می کند بسیار زیاد تحت تاثیر خود قرار می دهد.
به عنوان مثال: شما یک مغازه ی فروش ترشیجات را در نظر بگیرید، هر مشتری که از جلوی آن مغازه رد می شود توسط شخصی که تستِ محصولِ آن مغازه را در اختیار مخاطب قرار می دهد، یک تکه کوچکی از بهترین لواشک از مغازه خود که ترش و لذیذ است را در اختیار مردمی قرار می دهد که انتظار می رود در آینده نردیک و یا همان حال مشتریان آن مجموعه باشند، این مورد شما را جزو پرفروش ترین مغازه ها هم قرار می دهد.
لامسه:
همیشه لازم نیست که شما پیش قدم شوید گاهی استقلال و آزادی را در اختیار مخاطب قرار دهید؛ اما چگونه؟ به این صورت که در حس لامسه نیازی نیست که کار خاصی را انجام دهید فقط بگذارید تا مشتری به خوبی از محصولات شما با دست زدن و حس کردن آن استفاده کند و سپس نسبت به خریدش اگر راضی بود اقداماتی را انجام بدهد. توجه داشته باشید که اگر در بخش لامسه به مشتریان آزادی عمل ندهید ممکن است که با شکایت مشتریان روبرو شوید.
به عنوان مثال: یک موبایل فروشی خاص باشید! بگذارید مخاطبان موبایل مدنظرشان را در دست بگیرند و آن را امتحان کنند… وقتی که در دست بگیرند آن محصولی را که می خواهند، احساس خرید چند برابری به آنها دست می دهد و آن موبایل وارد روح و تن آنها می شود و بعد از گذشت هر دقیقه احساس خرید آنها افزایش میابد. فروشگاه های اکسسوری یا پارچه فروشی را در نظر بگیرید که محصولات نرم و لطیفشان را در اختیار مشتری قرار می دهند تا با لمس آنها تحریک پذیری برای مشتریان صورت پذیرد، این کارها می تواند جایگاه خاصی را در ذهینت آنها ایجاد کند.
ویژگی ها و مزایای بازاریابی حسی؟
افزایش آگاهی از برند:
در بازاریابی حسی مشتریان شما را از هر لحاظی که در حواس پنچگانه وجود دارد بشناسند، در واقع برند شما را شناخته اند و به آن اعتبار می بخشند و آن را بالا می برند. و اگر شما دارای برند معتبری نباشید در این صورت نمی توانید در ذهن بلند مدت مشتریان جای بگیرید و اعتبار برندینگ خودتان را از دست خواهید داد. پس برای اینکه بتوانید بعد از بازاریابی حسی موفق، آن را همواره حفظ و نگهداری کنید: نیاز به این دارید که برند مشخص و مختص به خودتان را داشته باشید تا بعد از موفقیت در بازاریابیِ خاطی، از اهمیت آن بهره مند شوید و آگاهی بیشتری را دریافت کنید.
تقویت ارتباطات احساسی با مشتری:
تمام این پنج موردی که گفته شد را به خوبی به کار ببرید تا بتوانید با مشتری تعامل برقرار کنید؛ روشن است که اگر شما و مشتریتان ارتباطی با یکدیگر نداشته باشید، نه شما فروش و خدمات خودتان را خواهید داشت و نه نیازِ مشتری رفع می شود؛ پس همواره در هر شرایطی حواس پنجگانه را برای تحریک احساسات مشتری به کار ببندید تا بتوانید احساسات آنها را برانگیخته کنید و حس خوبی را به یکدیگر انتقال دهید.
ایجاد تمایز در بازار رقابتی:
با بازاریابی حسی تفاوت ها را رقم بزنید؛ یعنی در بَلوَشویِ بازار های مختلفی که وجود دارد شما بیایید و از روشی مرسوم اما غیرقابل باور استفاده کنید که در هیچ کجای ذهن رقیبتان هم نمی گنجد و با استفاده از آن به موفقیت خودتان برسید. وقتی که با استفاده از چیزهایی که در اختیار شخص مشتری است (حواس پنجگانه)، مشتری را به چالش خرید از خودتان بکشید، او شما را به دلیل راحتی هرچه بیشتر با کسب و کارتان انتخاب می کند و در نهایت این شمایید که در صدر انتخاب هایشان قرار خواهید داشت.
افزایش احتمال خرید از طریق تحریک احساسات:
این مورد هم همانند باقی موارد می تواند شما را از مزایای بازاریابی حسی بهره مند کند، زمانی که مشتریان ببینند شما به عنوان فروشنده و خدمات دهنده به آنها ارزش می دهید و سعی در نفوذ احساساتشان و تاثیر گذاری برای رفع نیازشان دارید، شما را به عنوان معتمد خود می داند و صاحب احساساتشان در آن لحظه خواهید شد؛ می توانید با پیشنهاد های متفاوت و خوب به مشتریانی که در تسلط شما هستند، آنها را تحریک به دریافت خدمات و محصولات خودتان کنید و آن ها را عضو جدایی ناپذیری از خودتان بدانید.
مثالهای موفق بازاریابی حسی؟
همانطور که به صورت مختصر در ابتدای مطالب گفته شد، یکی از روش هایی که افراد را در برابر کسب و کار خودشان موفق می سازد: درخواست از آنها برای دریافت محصولاتشان به صورت رایگان و تستی است که مرسوم ترینه اینها که امروزه در ایران و بازارهای شلوغ روا پیدا کرده است (لواشک فروشی) های بزرگ و متنوع در سطح آن بازار هستند که افراد با بازاریابی در ابتدای آن دکان سعی در برانگیختن احساسات مشتریان دارند که نمونه ای از دکور اولیه ی این مغازه ها را در عکس پایین خواهید دید.
ذهنتان را به سمت و سوی یک کافی شاپ سوق میدهم، فکر کنید که از کنار یک کافی شاپ یا قهوه فروشی کوچک اما دلنشینی رد میشوید و بوی قهوه و شکلات شما را مست میکند؛ یقینا اگر هم از بوی قهوه خوشتان نیاید، در بعضی از مواقع بوی شکلات داغ بر تمام روح انسان تاثیر می گذارد، پس طبیعی است که رایحه ی خوش شما را دگرگون کند و برای انتخابه آنجا لحظه ای دریغ نکنید.
اما بعد از اینکه آن مکان را انتخاب کردید و صاحب آن مجموعه توانست با روی باز از شما پذیرایی کند و علاوه بر بوی خوش، امکانات قوی و مناسبی هم در اختیارتان بگذارند آن وقت است که شما مشتری ثابت آن کسب و کار خواهید بود و او توانسته است که با بازاریابی حسی شما را جذب خود کند.
دکور زیبایی را رقم بزنید؛ خیلی از چیزهای ساده می توانند شما را از دید مشتری فوق العاده سازند و منحصر به فرد به نظر آیید که این موارد در بازاریابی حسی گم شده اند. شما با ساخت یک دکور زیبا و مشتری پسند می توانید برند خودتان هم در سطح منطقه ترفیع دهید و طوری بنظر برسید که نمونه ای برای شما وجود نداشته باشد. برای اینکه یک نمونه از این دکورهای زیبا را مشاهده کنید، عکس زیر را که مختص به یک میوه فروشی است در جلوی دیدگان شما قرار دادیم:
وارد آرایشگاه برای زیباسازی خودتان شده اید، خانم و آقا هم فرقی نمیکند؛ موسیقی ملایمی که سکوت جذاب آن مغازه را در بر گرفته می شنوید و در حال لذت بردن از لحظه ی حال هستید. وقتی که نوبت به اصلاح شما می شود و روی چهره و موی شما شخص مقابل در حال کار کردن است، شما محو در آرامش آنجا هستید و حتی در بعضی مواقع هم اگر خدمات دهنده کارَش خوب نباشد بازهم شما راضی خارج می شوید؛ چون او توانسته است که آرامش نسبی را با احساس خوبی که آن مجموعه داشت به شما داده باشد.
وارد یک پارچه فروشی یا لباس فروشی جذاب می شوید که انواع و اقسام نمونه ها را که مطابق با میل شما است چیده شده…، شما مشتری هستید و نیاز به خرید آنها دارید اما خرید بدون لمس کردن و پوشیدن امکان پذیر است؟ یقینا اینگونه نخواهد بود و باید شما آنها را لمس کنید و امتحان کنید تا در صورت رضایت خرید را انجام دهید. اینجاست که باید یک صاحب کسب و کار موفق، آزادی عمل را در اختیار مشتریان خود قرار دهد تا با روی باز خرید خودشان را انجام دهند.
چگونه بازاریابی حسی موفق خود را داشته باشیم؟
بعد از اینکه تمامی این موارد گفته شده را به کار گرفتید و نتیجه ای حاصل نشد نباید در پی تغییر استراتژی خود باشید و باید همواره این مسیر را با تمام دشواری های موجود برای رسیدن به موفقیت ادامه دهید، فکر می کنید این موارد گفته شده سخت است؟ ما به شما برای دریافت بازاریابی ساده و موفق کمک می کنیم و شما را در هر کسب و کاری، در هر منطقه ای به بالاترین سطح از خود خواهیم رساند.
برای اینکه بتوانید به این امر مهم به صورت رایگان دست پیدا کنید، می توانید فرم زیر را پر کرده و در جریانِ دقیق ترِ بازاریابی حسی و انواع بازاریابی ها با مشاوره های تخصصی اطمینان خاطر پیدا کنید:
مشاوره تخصصی بازاریابی حسی
چه کمکی می توانم به شما بکنم؟
بهترین بازاریابی حسی نصیب چه کسی می شود؟
بهترین بازاریابی حسی نصیب افرادی می شود که بتوانند به خوبی از این موارد در کسب و کارشان بهره مند شوند و رضایت مشتری را جلب کنند. درواقع باید بتوانید که مشتریان را با بازاریابی حسی دوست کنید و آنها را به کسب و کار خودتان نزدیک کنید؛ در همه ی بازاریابی ها شکست و ناامیدی وجود دارد و این یک امر طبیعی است و برای همه ی افراد بوجود خواهد آمد. اما در نهایت کسب موفق می شود که بتواند به خوبی از زیر این مشکلات دوباره قد علم کند و بازاریابی موردنظر خودش را با تمام سختی هایی که دارد بپذیرد.
بازارابی حسی حتی شاید از سایر بازاریابی ها هم دشوار تر باشد، زیرا شما با دستان خالی به دنبال مشتری هستید و مثل سایر بازاریابی ها هیچ ابزار خاصی برای قلاب آنها ندارید، در این مواقع فقط ایمان به خود و اعتماد به نفس عمیق است که می تواند شما را به موفقیتی طولانی مدت در این کسب و کار و بازاریابی برساند.
دلیل مهم بودن بازاریابی حسی چیست؟
در بازاریابی حسی چون شما با احساسات مشتریان در ارتباط هستید، پس می توان گفت که با مهم ترین بخش از وجود یک مشتری کار خواهید داشت. بهتر است بدانید که در طول تعامل با مشتری در بازاریابی: 60 تا 65 درصد از زمانتان باید صرف بر موارد احساسی باشد تا بتوانید از آن مبحث سربلند خارج شوید.
طبق نظریه ارسطو 15 تا 20 درصد از زمانتان را صرف منطق، 20 تا 25 درصد از زمانتان را طرف شخصیت و 60 تا 65 درصد از زمانتان را صرف احساسات طرف مقابلتان بکنید؛ چون اگر بتوانید احساسات آنها را در دست بگیرید تمام موارد منطقی شما را می پذیرند و شخصیت شما را بنا بر احساساتی که در وجودشان نهفته اید می گذارند و این است راز موفقیت در بازاریابی حسی.
سخن پایانی
در آخرین کلام این را بدانید که باید تمامی استراتژی ها و رودمپ های موجود در این بازاریابی و در هر کسب و کاری را به خوبی شناسایی و طبق رفتار مصرف کننده پیاده سازی کنید تا ثمره ی این تلاش به شما شیرینی وصف نشدنی را بدهد. هیجوقت شما در بازاریابی حسی با کم رویی و درونگرا بودن موفق نخواهید شد؛ باید در این روش خودتان را از جنبه های مختلف برونگرایی محک بزنید و به دل آتش زده و آن اصل داستان را بیابید تا بتوانید به آن ساختار نهایی و برندسازی منعطف با خلاقیت خویش دست یابید.